História čokolády

 
     Kto by ju nemal rád: horká, mliečna, biela, s orieškami, hrozienkami, želé...
 
    Vybrať si môže  naozaj  každý. Jej chuť vie potešiť  všetky  zmysly a  vôňa rovnako. Vraj  tá najlepšia pochádza z Belgicka, avšak korene musíme hľadať úplne inde a to  na opačnej strane zemegule.
    Čokoláda sprvoti nemala ani tuhý tvar. Už v starovekých civilizáciách by ste si mohli pochutnať na čokoládovom  nápoji, ktorý  ale chuť  dnešnej čokolády  zďaleka   nepripomínal.  Chuť čokolády  sa  pripisuje  až tej, ktorú vyrábali civilizácie Mayov a Aztékov.
    Ako prví kakaové bôby začali spracovávať Mayovia, ktorí z nich vyrábali horkú tekutinu. Keď v roku 1519 dobyl ,,Nový svet" španielsky  moreplavec  Hernand Cortéz,  po prvýkrát  ju skúsili  aj Európania.  Aztécovia  pochutinu   „chocolatl“ považovali za zdroj duchovnej múdrosti a energie.
    Takto sa kakaové bôby dostali do Španielska. Cortézovi táto pochúťka však vôbec nechutila ale niekoľko kakaových bôbov si pribalil len kvôli tomu, aby túto zvláštnu rastlinu ukázal aj na španielskom  kráľovskom dvore.  Avšak až o  pol storočia neskôr, keď sa do kakaovej hmoty pridal cukor, stala sa obľúbenou pochúťkou najskôr na královských dvoroch a neskôr aj u  väčšiny obyvateľstva.

 

 

                      12 dôvodov, prečo si dať ešte kúsok čokolády

 

  • 1. 50 gramov horkej čokolády obsahuje rovnaké množstvo buniek, ktoré chránia proti rakovine, ako 17 pohárov pomarančovej šťavy
  • 2. Čokoláda účinne "bojuje" proti srdcovým chorobám
  • 3. Mliečna čokoláda obsahuje vápnik, ktorý spevňuje kosti
  • 4. Čokoláda je omnoho lepšia než sex, uvoľňuje totiž v tele hormóny šťastia
  • 5. Čokoláda takisto obsahuje fluór, ktorý spevňuje zuby a draslík, ktorý pôsobí proti stresu
  • 6. "Čokopauza" je lepšia a zdravšia ako prestávka na kávu, nie je v nej toľko škodlivého kofeínu
  • 7. Čokoláda podporuje dobré dýchanie
  • 8.Čokoláda je vlastne chutný aspirín, zabraňuje krvným zrazeninám a trombózam
  • 9. Čokoláda obsahuje druh kyseliny, ktorá pomáha proti nespavosti
  • 10.Nasýtené mastné kyseliny v čokoláde nemajú vplyv na cholesterol v krvi
  • 11. Zachraňuje dôchodok. Zinok v nej obsiahnutý má priaznivý vplyv na plodnosť
  • 12. A stále chutí tak čertovsky dobre